6 feiten en fabels over airco in jouw huis

Zuid-Europa; een gebied met kleurrijke cultuur, heerlijk Mediterrane cuisine en vooral veel zon. Het is niet gek dat onze zuiderburen in grote getalen gebruik maken van airco. Wat je misschien niet wist, is dat de meeste moderne airco’s niet alleen verkoelen, maar ook verwarmen! Hierom halen steeds meer Nederlanders een airco in huis. Zeker gezien de huidige gasprijzen… Wij hebben een zestal fabels en feiten over airconditioning in huis verzameld!

Fabel 1: Je kunt alleen verkoelen met airco

Misvatting nummer 1. Verkoelen doet hij zeker, maar veel moderne airco’s hebben zelf een opwarmfunctie. De omkeerbare warmtepomp-technologie zorgt ervoor dat een airco 365 dagen per jaar functioneel is. Nog een aanvullend feitje: een airco is zelfs goed voor het ontvochtigen van een ruimte. Vochtplekken en schimmel krijgen hierdoor geen schijn van kans!

Fabel 2: Airco is luidruchtig

Veel mensen associëren airco’s met een brommend en ratelend geluid. Dit is met de fabricage van hedendaagse airco’s niet de norm. Sterker nog: je hebt apparaten die vrijwel geruisloos zijn. Grote spelers zoals Samsung, Mitsubishi en Daikin zijn constant bezig met het stiller, duurzamer en functioneler maken van airco’s. Deze apparaten zijn zo stil dat je nog net geen speld kunt horen vallen.

Fabel 3: Een airco slurpt energie

Dit verschilt per airco. Omdat iedereen duurzaamheid tegenwoordig hoog in het vaandel heeft (terecht), liggen de adviezen van specialisten op het laten monteren van een airco met A+++ energielabel. Dit type airco verbruikt gemiddeld 600watt per uur. Dit staat, afhankelijk van de tarieven, gelijk aan een aantal tiende centen. Gezien de hoge gasprijzen de afgelopen twee jaar, worden airco’s daarom steeds vaker ‘s winters ingezet om het huis te verwarmen. En als je advocaat van de duivel speelt kun je makkelijk concluderen dat stroom vele malen goedkoper is dan gas…

Feit 1: Goede airco werkt snel

Met goedwerkende airco zou je binnen een aantal minuten kunnen voelen dat de binnentemperatuur bijtrekt. Hierbij is de eis dat de binnenunit (het apparaat wat binnen komt te hangen) op de juiste plek en door een erkende installateur wordt geplaatst. Deze installateur brengt in kaart waar warmte zich ophoopt, hoe de luchtcirculatie verloopt en of er genoeg wordt verkoeld met een enkele binnenunit. Dit noem je een Single Split unit.

Feit 2: Airco’s hoeven geen doorn in het oog te zijn

“Maar dat staat toch lelijk, zo’n airco?”, zullen velen denken. Toch worden airco’s tegenwoordig esthetisch gezien zo strak ontworpen, dat ze of wegvallen in het interieur, of het interieur juist moderniseren. De buitenunits worden buiten een huis of pand vaak op een onopvallende plek geplaatst, en zullen vaak vanaf de straatkant niet eens zichtbaar zijn.

Feit 3: Een goed onderhouden airco werkt het allerbeste

Alles heeft een beetje liefde nodig. Zelfs elektronica. Voor airco’s geldt dat er periodiek onderhoud moet worden uitgevoerd, om te verzekeren dat ze op hun allerbest functioneren. Dit kun je zelf uitvoeren, maar veel installatiebedrijven leveren onderhoudscontracten. Makkelijk, toch? Zo kun jij met je voetjes omhoog zitten en genieten van de ideale binnentemperatuur.

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *