retrojurk

De retro jurk: letterlijk een duurzame trend

Duurzaamheid doet ertoe

De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor duurzaamheid. Ook in het modebeeld zien we dit terug. Niet alleen lijkt het alsof de fashiongeschiedenis zich keer op keer herhaalt -hetzij (letterlijk) in een iets ander jasje-, we géven ook steeds meer kleding een tweede leven. Het is een trend, maar hopelijk eentje die nog lang blijft.

Ik moet zeggen dat ik er ook behoorlijk gretig aan meedoe. Snuffelde ik als “arme student” nog voornamelijk noodzakelijk rond tussen de oude snuisterijen, tegenwoordig is het vooral een hobby geworden. En ik ben dus blijkbaar zeker niet de enige. Dat vintage zeker niet persé cheesy, muf of afgedankt hoeft te betekenen, bewijzen de conceptstores met hun originele creaties en de exclusievere tweedehands boutiques. Waar je ook naar binnen loopt, en weer of géén weer: een retro jurk is eigenlijk altijd een goed idee.

Retro anno nu

De term retro roept een bepaald gevoel op. Een gevoel van nostalgie, iets van toen. Iets dat ons mee terug neemt naar vervlogen tijden, maar een zeker niet vervlogen lifestyle. Mode is een steeds terugkerend patroon en dat maakt dat we telkens opnieuw oude tijden weer kunnen herbeleven. Kleding kunnen dragen zoals ze dat vroeger deden, maar dan met een moderne twist. We leven tenslotte wél anno nu.

Nostalgie

Wanneer ik mijn kledingkast opentrek en de buit van de afgelopen tijd scan, valt het me op dat ik mijn liefde voor jurken nooit ben verloren en draag ze dan ook het hele jaar door. Tevens valt het me op dat mijn jurken bijna allemaal voorzien zijn van een opzienbarend printje. Een printje dat kleurt, dat vrolijk maakt, of wellicht is bedoeld met een knipoog naar de sixties, seventies, eighties of … vooruit, de nineties. En wanneer ik de jurk aantrek voor de spiegel en van links naar rechts zwier, kan ik het niet laten om onze vintage platenspeler erbij te pakken en een krakende bijpassende plaat erbij op te zetten.

Al weg-mijmerend besef ik me dat het succes van retro jurken het misschien júist wel daar in zit. Het nostalgische gevoel dat het oproept wanneer jijzelf of iemand anders er eentje draagt. Retro jurken zijn overigens niet altijd écht retro. Regelmatig vind je ze ook in bekende winkelketens en hebben ze alleen de look, maar eigenlijk niet de feel.

Vintage met kwaliteit

Zelf kies ik daarom, mits mijn portemonnee het toelaat, voor een vintage speciaalzaak, waar met oog voor kwaliteit wordt gewerkt en waar kleding met zorg wordt geselecteerd. Zo koos ik laatst voor een retro jurk die afkomstig was uit een chique gedeelte van Parijs. Écht een jurk met een verhaal dus. En eerlijk is eerlijk: bij het horen van dat verhaal was ik stiekem best een beetje trots. Trots dat ik de nieuwe eigenaresse van dit bijzondere kledingstuk mocht zijn én trots dat de retro jurk en ik elkaar, geheel toevallig, hadden weten te vinden.

Bron: Notorious Clothing

Geplaatst in Mode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *